Οι απόψεις του Arthur Firstenberg για τον ηλεκτρισμό – συγκριτική εξέταση

Γ. Χωλ

Απ’όσα ξέρω η “Συνάντηση για την Ενέργεια” είναι κυρίως δημιούργημα του οικολογικού χώρου που αναπτύχθηκε από ένα προβληματισμό για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δηλαδή την ηλιακή και αιολική ενέργεια, τις οποίες είχε προωθήσει ο οικολογικός χώρος αλλά αρχίσαν να υπόκεινται σε κριτική όχι μόνο από οπαδούς αντίπαλων τεχνολογιών αλλά και από μέσα από τον ίδιο τον οικολογικό χώρο. Διεθνώς γνωστές προσωπικότητες όπως ο Michael Moore ένωσαν τη φωνή τους με αυτό τον αρνητικό λόγο, προκαλώντας αμηχανία στους οικολόγους και τους αριστερούς οι οποίοι είχαν συνηθήσει να χαρακτηρίζουν ως συνωμoσιολόγους εκείνους που είχαν ενστερνιστεί τα επιχειρήματα που τώρα άκουγαν να προβάλλει ο Michael Moore.

Τους πρώτους μήνες του 2020 η εντατική προβολή της καταδίκης της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής δια μέσου της μαθήτριας Greta Thunberg ξαφνικά υποχώρησε, εκτοπισμένη από τον κορονοϊο. Οι καραντίνες και τα lockdowns εμπόδισαν τη διεξαγωγή πάρα πολλών εκδηλώσεων. Εκ των πραγμάτων υπαγόρευσαν μια αλλαγή προσανατολισμού. Προυπόθεση για να ερευνηθεί το ενεργειακό ζήτημα, ή οποιοδήποτε άλλο ζήτημα, ήταν η αποκατάσταση της πολιτικής ομαλότητας.

Θα ήθελα να επικεντρωθώ σε δύο αναλύσεις για τον τρόπο εκτροχιασμού της ομαλότητας. Η πρώτη εστιάζει στην απάτη. Πρόκειται για μελέτη με τίτλο “Τι στο Καλό συμβαίνει” μεταφρασμένη από τα γαλλικά από την Claire Edwards, πρώην στέλεχος του ΟΗΕ που ήταν επίσης από τους συντάκτες της Διεθνούς Επιστημονικής Έκκλησης για τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G. Το “Τι στο Καλό συμβαίνει” το έιχε συντάξει μια όμαδα εφέδρων αξιωματικών του στρατού της Γαλλίας. https://www.youtube.com/watch?v=K8FF2Id_lLc&t=1189s

https://philosophers-stone.info/2020/09/14/what-on-earth-is-going-on-claire-edwards/

Παραθέτω απόσπασμα από τη μελέτη. “Το 5G λειτουργεί με πολύ μεγαλύτερη ίσχυ ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας από ό,τι έχουμε δει στο παρελθόν. Δεν είναι απλώς επέκταση των προηγούμενων γενεών της τεχνολογίας της κινητής τηλεφωνίας, δηλαδή 3G ή 4G, που είναι ήδη αρκετά επιβλαβείς. Αξιοποιεί ένα εντελώς νέο μέρος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος: τα κύματα χιλιοστών. Επειδή το ανθρώπινο σώμα είναι ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο, ο εγκέφαλος επικοινωνεί με το υπόλοιπο σώμα δια μέσου των κυττάρων τα οποία επεξεργάζονται ηλεκτρικά τις σκέψεις, τις πληροφορίες. Όταν αυτό το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο βρίσκεται σε ισορροπία, είμαστε υγιείς. Όταν βρίσκεται σε ανισορροπία ή δυσαρμονία, αισθανόμαστε αδιαθεσία, υποφέρουμε από ασθένειες, οι οποίες εκδηλώνονται με τη μορφή σωματικών ή ψυχολογικών ασθενιών. Σήμερα βομβαρδιζόμαστε 24 ώρες την ημέρα και 7 ημέρες την εβδομάδα από ηλεκτρομαγνητικά πεδία που παράγονται από WiFi και παρόμοιες τεχνολογίες. Σε αυτήν την περίοδο περιορισμού που δικαιολογείται από τον «ιό» βλέπουμε το 5G να εγκαθίσταται σε όλο και περισσότερα μέρη. Κάθε αύξηση του επιπέδου ακτινοβολίας οδηγεί σε επιδημία. Γιατροί και επιστήμονες από 41 χώρες υπέγραψαν την έκκληση ζητώντας την απαγόρευση του 5G. Η επίδραση του 5G στην υγεία δεν έχει μελετηθεί. Αν είχε μελετηθέι το 5G δεν θα είχε δει ποτέ το φως της ημέρας. Οι δορυφόροι 5G αρχίζουν να ακτινοβολούν κάθε τετραγωνικό εκατοστό της Γης. Το 5G δηλητηριάζει τα κύτταρα. Τα κύτταρα απελευθερώνουν εξωσώματα και σαν αποτέλεσμα ο κόσμος που θα εξετάζεται εμφανίζεται θετικός στο COVID-19.”

Η προσέγγιση της Claire Edwards τονίζει το στοιχείο της απάτης και της παραπληροφόρησης, πράγμα που την εκθέτει στη μομφή από τους επίσημους εκφραστές της ευρωπαϊκης πολιτικής. Για παράδειγμα:

“Η παραπληροφόρηση στο χώρο της υγείας ευδοκιμεί, συμπεριλαμβανομένου του νέου κορωνοϊού COVID-19. Είναι σημαντικό να βασίζεστε μόνο σε έγκυρες πηγές για να λαμβάνετε ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με το ξέσπασμα του ιού» τονίζει η Επιτροπή, και η ίδια η πρόεδρός της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Κομισιόν επισημαίνει ότι η ΕΕ τηρεί τα υψηλότερα καταναλωτικά πρότυπα στον κόσμο.

«Είναι ο λόγος που μπορούμε να μπαίνουμε σε ένα κατάστημα και να αισθανόμαστε σίγουροι για τα προϊόντα που αγοράζουμε. Για το 5G ειδικά, αναφέρεται ότι αυτά τα εξαιρετικά υψηλά πρότυπα τηρούνται. Στην πραγματικότητα, τα πρότυπα μας είναι πολύ υψηλότερα από αυτά που υποδεικνύονται από διεθνή επιστημονικά στοιχεία – γιατί στην ΕΕ, οι άνθρωποι έρχονται πρώτοι.

Όπως ξεκαθαρίζεται, δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ 5G και COVID-19 και ο ιός δεν μπορεί να μεταδοθεί μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας.

Ο κοροναϊός είναι ένας ιός που εξαπλώνεται από το έναν άνθρωπο στο άλλο μέσω σταγονιδίων όταν οι άνθρωποι φτερνίζονται, βήχουν ή εκπνέουν. Το 5G είναι η νέα γενιά δικτύων κινητής τηλεφωνίας που μεταδίδεται μέσω ραδιοκυμάτων που δεν προκαλούν ιονισμό. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το 5G είναι επιβλαβές για την υγεία των ανθρώπων.”

Τάδε έφη η Κομισιόν.

Το επιχείρημα να ξεσκεπαστεί η παραπληροφόρηση των επίσημων πηγών σε μια εποχή που αυτοί ελέγχουν σχεδόν το σύνολο των μέσων μαζικής ενημέρωσης μοιάζει με το μαρτύριο του Σίσυφου. Είναι κάτι που ούτε προσπαθεί να πετύχει ο Arthur Firstenberg. Αντί γι’αυτό στο βιβλίο του “Το Αόρατο Ουράνιο Τόξο” παρουσιάζει μια κριτική τόσο ριζοσπαστική που λίγοι θα είναι πρόθυμοι να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της, δηλαδή ότι το αδιέξοδο του σύγχρονου πολιτισμού είναι προϊόν του ερχομού της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Firstenberg μας θυμίζει ότι ηλεκτρική ενέργεια ερμηνευόταν αρχικά ως συστατικό της ζωής, των ζωντανών οργανισμών. Χρησιμοποιόταν σχεδόν δύο αιώνες στην ιατρική προτού αρχίσουν να το αξιοποιούν εντατικά για το φωτισμό και την τροφοδοσία των μηχανών. Αρχικά ο ηλεκτρισμός ήταν συνεχές ρεύμα αφού το εναλλασσόμενο ρεύμα δεν υπάρχει στη φύση με την εξαίρεση των αστραπών. Το μαγνητικό πεδίο της Γης λειτουργεί με συνεχές ρεύμα.

“Σε κάποιο βαθμό”, ισχυρίζεται ο Firstenberg, “όλη η ανθρωπογενής ηλεκτρική ενέργεια είναι επιβλαβής. Μέχρι ένα σημείο η βλάβη μπορεί να ελεγχθεί, για παράδειγμα με θωράκιση του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου γύρω από ένα καλώδιο. Βέβαια, μόλις αρχίσετε να εισάγετε εναλλασσόμενο ρεύμα, το πρόβλημα θωράκισης περιπλέκεται, αλλά όχι απόλυτα. Η διαφορά μεταξύ των κινδύνων του παρελθόντος και της ασύρματης τεχνολογίας είναι ότι ξαφνικά εκπέμπεται σκόπιμα σε κάθε σημείο της Γης. Η βλάβη αυτή δεν μπορεί να διορθωθεί.”

Η πρώτη τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε για χρήση εκτός της ιατρικής ήταν η τηλεγραφία. Συγχρόνως με την εμφάνιση της τηλεγραφίας άρχισε μια νέα ασθένεια να αναφέρεται στην ιατρική βιβλιογραφία, που ονομάστηκε «νευρασθένεια». Στη συνέχεια, το 1889 είδαμε την εισαγωγή του εναλλασσόμενου ρεύματος. Αυτή τη νέα, σχεδόν ξένη προς τη φύση, μορφή του ηλεκτρισμού την ανακάλυψε ο Nicola Tesla και υιοθετήθηκε από την Westinghouse. Το 1889 ήταν επίσης το έτος της πρώτης μεγάλης επιδημίας της σύγχρονης γρίπης.

Το 1918 όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες μπήκαν στον Α ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, η εντατική χρήση της ραδιοτεχνολογίας ξεκίνησε στο πλαίσιο της πολεμικής προσπάθειας. Σύμφωνα με τον Firstenberg η επιδημία γρίπης που ξέσπασε μετά από τον πόλεμο προκλήθηκε από την ξαφνική αλλαγή στο ηλεκτρομαγνητικό περιβάλλον της Γης που ήρθε με την χρήση ραδιοφώνου παγκοσμίως.

Ο Firstenberg αναγνωρίζει ότι “ο κόσμος δεν θα αποδεχθεί εύκολα την ίδεα ότι η γρίπη δεν είναι μολυσματική ασθένεια.” Επειδή η αντίθετη πεποίθηση είναι τόσο βαθιά ριζωμένη στην κοινωνία, το πιο πιθανό είναι ότι η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ότι ο κοροναϊος είναι ιός – όπως και η γρίπη – “δεν μπορεί να μεταδοθεί μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας” αλλά εξαπλώνεται από το έναν άνθρωπο στον άλλον μέσω σταγονιδίων όταν οι άνθρωποι φτερνίζονται, βήχουν ή εκπνέουν) θα συνεχίζει να είναι κυρίαρχη. ‘Ηδη εκατό χρόνια πριν, την εποχή της ισπανικής γρίπης του 1918 καταβάλλονταν προσπάθειες για να αποδειχθεί η μολυσματική φύση της γρίπης. Οι γιατροι σε διάφορα πανεπιστήμια στρατολόγησαν εκατοντάδες υγιείς ανθρώπους, τους έφεραν σε επαφή με ανθρώπους με γρίπη και προσπάθησαν να τους μολύνουν. Συλλέγονταν από πολύ άρρωστους ανθρωπους εκκρίσεις και βλέννα, επιχρίσματα λαιμού κτλ. και έβαζαν τους υγιείς ανθρώπους να τα καταπίνουν. Τα έβαλαν στα μάτια τους, στη μύτη τους. Έγχυσαν σε αυτούς το αίμα των ασθενών. Παρ’όλες αυτές τις προσπάθειες δεν μπόρεσαν να μολύνουν ούτε ένα υγιές άτομο με γρίπη από άρρωστα άτομα. Το ίδιο πράγμα δοκιμάστηκε στα άλογα. Προσπάθησαν να μολύνουν υγιή άλογα με τις εκκρίσεις από άρρωστα άλογα. Πάλι απέτυχαν. Η ύπαρξη του ιού της γρίπης είναι καλά τεκμηριωμένη, αλλά η σχέση μεταξύ του ιού και της νόσου είναι στην πραγματικότητα υπό αμφισβήτηση. Αντίθετα, η σχέση μεταξύ γρίπης και ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολύ δυνατή, ισχυρίζεται ο Arthur Firstenberg.

Ενώ οι θέσεις της μελέτης “Τι στο καλό συμβαίνει?”, μεταφρασμένης από την Claire Edwards, αναπαράγουν το πιστεύω των ανθρώπων που στιγματίζονται ως συνωμοσιολόγοι, οι απόψεις του Firstenberg είναι πιο διαφοροποιημένες. Δεν απορρίπτει το ενδεχόμενο να έχουν δίκιο οι ακτιβιστές που κάνουν καμπάνια γύρω από την κλιματική αλλαγή. Απλώς πιστεύει ότι το πρόβλημα του 5G είναι πολύ πιο άμεσο.

“Με ρώτησαν αν νομίζω ότι η νόσος του κοροναϊού προκαλείται από το 5G και η απάντησή μου είναι: όχι άμεσα. Ωστόσο, ο παραλληλισμός με το 1918 είναι εντυπωσιακός. Τη γρίπη του 1918 δεν τη ξεκίνησε ένας ιός αλλά ο πολλαπλασιασμός της ραδιοφωνικής τεχνολογίας, στο βαθμό που τροποποίησε το ηλεκτρομαγνητικό περιβάλλον της ίδιας της Γης. Το πρώτο, ήπιο κύμα της γρίπης το χειμώνα, την άνοιξη και το καλοκαίρι του 1918 προκλήθηκε από τον πολλαπλασιασμό χιλιάδων ασύρματων σταθμών τηλεγραφίας, ο καθένας με περιορισμένο γεωγραφικό εύρος. Το δεύτερο κύμα, το οποίο διήρκεσε τρία ολόκληρα χρόνια, προκάλεσε αρρώστια στο ένα τρίτο της ανθρωπότητας και σκότωσε το δέκα τοις εκατό αυτών που αρρώστησαν. Προκλήθηκε από την κλιμάκωση της ραδιοτεχνολογίας από την τηλεγραφία στο ραδιόφωνο, από μερική εφαρμογή σε πλήρη εφαρμογή, αποκτώντας πλανητικές διαστάσεις.”

Συνέντευξη με τον Arthur Firstenberg