Ναόμι Ζάϊμπτ: Η 19χρονη Γερμανίδα αντι-Γκρέτα Τούνμπεργκ

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Αυτοπροσδιορίζεται ως «ρεαλιστής του κλίµατος», χαρακτηρίζει την κλιµατική συνείδηση «µια απερίσκεπτα αντι-ανθρώπινη ιδεολογία», έχει στενές επαφές µε την ακροδεξιά και θα είναι µία από τους οµιλητές του Συντηρητικού Συνεδρίου Πολιτικής ∆ράσης µαζί µε τον Ντόναλντ Τραµπ

Ναόμι Ζάϊμπτ µπορεί να µην είναι ακόµη ευρέως γνωστή, αλλά είναι ξανθιά όπως η Γκρέτα Τούνµπεργκ, νεαρή (λίγο µεγαλύτερη από την Γκρέτα Τούνµπεργκ) και κυρίως λέει ακριβώς τα αντίθετα απ’ όσα η Γκρέτα Τούνµπεργκ. Η 19χρονη, γεννηµένη στο Μίνστερ της Γερµανίας, φαίνεται πως έχει ξεκινήσει µια δυναµική προσπάθεια να γίνει ο «αρνητικός πόλος» του «µαγνήτη» Τούνµπεργκ.

Αυτοπροσδιορίζεται, έξυπνα, όχι ως αρνητής της κλιµατικής αλλαγής, αλλά ως «ρεαλιστής του κλίµατος», και µε εξαιρετικά αγγλικά και ήπιο τόνο σηµειώνει πως «όσοι τοποθετούνται στους υπέρµαχους της κλιµατικής αλλαγής το κάνουν είτε γιατί είναι µόδα, είτε γιατί δεν γνωρίζουν στο παραµικρό τι σηµαίνει κλιµατική αλλαγή». Η ίδια τονίζει σε όλες τις συνεντεύξεις της πως είναι απλώς ακόµη µία influencer-youtuber.

Η νεαρή Γερµανίδα έχει ήδη µάλιστα «χτίσει» τόσο µεθοδικά το προφίλ της, ώστε την περασµένη εβδοµάδα η «Washington Post» της αφιέρωσε περισσότερες από 750 λέξεις τόσο στην έντυπη όσο και στην ηλεκτρονική της έκδοση. Η αµερικανική εφηµερίδα ασχολήθηκε µε τη Ναόµι Ζάιµπτ, καθώς η νεαρή Γερµανίδα θα είναι από τους οµιλητές του Συντηρητικού Συνεδρίου Πολιτικής ∆ράσης, ευρύτερα γνωστού ως CPAC, µια ετήσια εκδήλωση υψηλού προφίλ, ακριβώς έξω από την Ουάσιγκτον. Στη φετινή µάλιστα διοργάνωση αναµένεται να µιλήσει (προεκλογική χρονιά γαρ) και ο Αµερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραµπ.

Η Ναόµι καταγγέλλει τον «κλιµατικό συναγερµό», χαρακτηρίζει την κλιµατική συνείδηση «µια απερίσκεπτα αντι-ανθρώπινη ιδεολογία», και µάλιστα έχει χρησιµοποιήσει τη διάσηµη φράση της Γκρέτα «πώς τολµάς;» για να επιτεθεί στα γερµανικά µέσα ενηµέρωσης, τα οποία, σύµφωνα µε την ίδια, «στηρίζουν άκριτα, χωρίς κανένα στοιχείο, όσα λέει ένα µικρό κορίτσι χωρίς κανένα επιχείρηµα». Εκτός από την αλλαγή του κλίµατος, η Ναόµι αντικατοπτρίζει, σύµφωνα µε τον έντυπο Τύπο, τον ακροδεξιό σκεπτικισµό για τον φεµινισµό και τη µετανάστευση. Τα γερµανικά µέσα ενηµέρωσης την περιέγραψαν ως προσκείµενη στην εθνικιστική, ακροδεξιά παράταξη Εναλλακτική για τη Γερµανία (Alternative for Germany – AfD), το µεγαλύτερο αντιπολιτευόµενο κόµµα στο Κοινοβούλιο, του οποίου οι ηγέτες έχουν ως σηµαία τους την καταπολέµηση της «εισβολής των ξένων».

Η Ναόµι λέει ότι δεν είναι µέλος του AfD -περιγράφει τον εαυτό της ως φιλελεύθερο-, αλλά αναγνωρίζει ότι µίλησε σε πρόσφατη εκδήλωση του AfD. Η µητέρα της νεαρής είναι γνωστή δικηγόρος στη Γερµανία, η οποία έχει αναλάβει την υπεράσπιση δεκάδων πρώην µελών και νυν πολιτικών στελεχών της ακροδεξιάς και µάλιστα µε µεγάλη επιτυχία.

Η νεαρή Ζάιµπτ έχει «φιλοξενηθεί» από το «αντι-ισλαµικό» blog «Philosophia Perennis» και τιµήθηκε µε βραβείο για το έργο της από τον πιο εµβληµατικό ακτιβιστή της ακροδεξιάς, Μάρτιν Σέλνερ. Ο Μάρτιν Σέλνερ αποτελεί «persona non grata» τόσο για τις Ηνωµένες Πολιτείες όσο και για το Ηνωµένο Βασίλειο για τις ακραίες απόψεις του, µε τις δύο χώρες να του έχουν αρνηθεί µέσα σε τέσσερα χρόνια από τρεις φορές εκάστη την έκδοση βίζας.

Η Ζάιµπτ λαµβάνει επίσης κάτι λιγότερο από 1.900 ευρώ τον µήνα ως επίδοµα από το αµφιλεγόµενο ίδρυµα Heartland, το οποίο έχει κατά καιρούς δηµοσιεύσει µελέτες που στηρίζουν κάποιες από τις πιο εξωφρενικές ναζιστικές απόψεις για την αρία φυλή. Η Ζάιµπτ παραχώρησε συνέντευξη στο Sky News Australia την περασµένη εβδοµάδα για να παρουσιάσει την ιστορία της. «Αυτό που λένε οι σκεπτικιστές του κλίµατος, ή οι ρεαλιστές του κλίµατος, µου δίνει πολύ νόηµα, επιστηµονικά» δήλωσε η Ζάιµπτ στη συνέντευξη. «Και έτσι έγινα πραγµατικά παθιασµένη µε το θέµα». «Νοµίζω ότι αυτή η συνολική ατζέντα για το κλίµα δεν αφορά καθόλου την επιστήµη.

Γιατί θα έλεγα ότι πάνω από το 90% των ανθρώπων, ειδικά των νέων, που πηγαίνουν εκείνες τις Παρασκευές για διαµαρτυρίες, δεν έχουν ιδέα για το τι πραγµατικά µιλάνε. ∆εν γνωρίζουν τίποτα για την επιστήµη πίσω από αυτό. Το µόνο που ξέρουν είναι ότι αυτό είναι το mainstream και πραγµατικά φοβούνται πολλοί από αυτούς πιστεύοντας ότι ο πλανήτης θα τελειώσει σε 12 χρόνια από τώρα. Και έτσι δεν πρόκειται για επιστήµη. Πρόκειται για πολιτική. Πρόκειται για τον έλεγχό µας».

Οπως αναφέρει η «Washington Post», η Ναόµι είπε ότι ο πολιτικός ακτιβισµός της προκλήθηκε πριν από µερικά χρόνια όταν άρχισε να θέτει ερωτήσεις στο σχολείο σχετικά µε τις φιλελεύθερες πολιτικές µετανάστευσης της Γερµανίας. Είπε ότι η αντίδραση από τους δασκάλους και τους άλλους σπουδαστές είχε σκληρύνει τον σκεπτικισµό της σχετικά µε την επικρατούσα γερµανική σκέψη.

Πιο πρόσφατα είπε ότι παρακολουθώντας νέους ανθρώπους που συµµετέχουν στις εβδοµαδιαίες διαδηλώσεις «Παρασκευές για το µέλλον», εµπνευσµένες από την Γκρέτα, βοηθήθηκε να προωθήσει την αντίθεσή της στον ακτιβισµό της κλιµατικής αλλαγής. «Ανατριχιάζω όταν βλέπω αυτούς τους νέους, ειδικά στις ‘‘Παρασκευές για το µέλλον’’. Φωνάζουν και κραυγάζουν και γενικώς είναι τροµοκρατηµένοι» είπε σε συνέντευξή της. Με ιστορικό στον ακτιβισµό από τα 15 της, η Γκρέτα Τούνµπεργκ έχει καταφέρει µέσα σε δύο χρόνια να κινητοποιήσει χιλιάδες ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσµο, να εκνευρίσει τον Ντόναλντ Τραµπ και να συναντηθεί ακόµη και µε τον Πάπα… Είναι µάλλον βέβαιο πως θα βρει τον τρόπο να «υπερκεράσει» και τον περίεργο «σκόπελο» του γερµανικού «γιανγκ» της…

Η ΤΟΞΙΚΗ ΡΗΤΟΡΙΚΗ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Δύο σχόλια:

Y: Στην μηντιοκρατούμενη εποχή μας, θεαματικές προσωπικότητες όπως ο Martin Luther King, Mandela και, ναι, η Greta Thunberg, ανεξάρτητα από την πραγματική τους αξία και δράση, έχουν γίνει απαραίτητες για να προσελκύσουν την προσοχή των ανθρώπων προς την απαραίτητη αλλαγή. Πρέπει λοιπόν να αποδεχτούμε και να αξιοποιήσουμε την επιρροή τους … χωρίς να ξεχνάμε ποτέ ότι το πραγματικό θεμελιώδες έργο των ομάδων αφοσιωμένων και αποτελεσματικών εθελοντών είναι αυτό που τελικά φέρνει αποτελέσματα.

Γ: Θα ήταν προτιμότερο να μην εισέλθουμε σε ένα παιχνίδι “διαίρει και βασίλευε” Greta Thunberg εναντίον Naomi Seibt. Υπάρχουν κλιματολόγοι όπως η Judith Curry, οι οποίοι κάνουν την ίδια κριτική στην Greta Thunberg χωρίς να είναι ούτε δεξιοί στη πολιτική τους ούτε σκεπτικιστές της κλιματικής αλλαγής στην επιστήμη τους. Είναι λόγω τεμπελιάς που δεν τους έχουμε ανακαλύψει και δεν τους προωθούμε; Ή μήπως υπάρχει κάποιος άλλος λόγος; Η Greta λέει ότι θα έπρεπε να είναι στο σχολείο, αντι να κάνει αυτά που κάνει, και έχει δίκιο. Ποιος την εμποδίζει να πάει στο σχολείο; Γιατί άραγε, αντί η Greta να επιστρέψει στο σχολείο, παρουσιάζεται ένα άλλο κορίτσι το όποιο λέει τα αντίθετα από αυτά που λέει η Greta;

Δεν είναι όρισμένη από το Θεό η “μιντιοκρατούμενη εποχή μας”. Επίσης δεν υπάρχει λόγος να εντάσσονται αναφορές στην ελεύθερη αγορά ή στο Ολοκαύτωμα σε μια συζήτηση για το κλίμα.