23 Απριλίου – ημέρα της Παγκόσμιας Πορείας ενάντια στη Κλιματική χειραγώγηση

april23

Σημείωση (19/11/16): H μόνη αναθεώρηση που χρειάζεται αυτό το κείμενο αφορά τον Michael Murphy, ο οποίος δεν θα είναι σε θέση ούτε να τελειώσει την τρίτη του ταινία για τους μυστικούς αεροψεκασμούς ούτε να συνεχίσει το μεσολαβητικό ρόλο στο κίνημά μας που ήθελε να παίζει ανάμεσα στους οικολόγους και τους σκεπτικιστές για τις κλιματικές αλλαγές. Ο Michael δύστυχώς υπέκυψε στην ψυχασθένεια. Σήμερα ελπίζουμε ότι το ρόλο γέφυρας που φιλοδοξούσε να παίζει ο Michael θα μπορέσει να αναλάβει με επιτυχία ο Dylan Jones.


http://globalmarchagainstchemtrailsandgeoengineering.com/

Πριν να ξεκινήσουμε θα ήθελα να κάνω λίγες διευκρινήσεις. Το κίνημα μας, το κίνημα ενάντια στους μυστικούς αεροψεκασμούς, είναι δυστυχώς διχασμένο. Ουσιαστικά υπάρχουν τρία ρεύματα που οι διαφωνίες μεταξύ  τους σχετίζονται κυρίως με τη συμβατική διαμάχη γύρω από τις  κλιματικές αλλαγές. Το πρώτο ρεύμα τείνει να επικρίνει τους σκεπτικιστές για τους κλιματικές αλλαγές και να μην τους δέχονται ως συγγενικούς ακτιβιστές. Ο κατεξοχήν αντιπρόσωπος του ρεύματος αυτού είναι ο Dane Wigington, ο οποίος διευθύνει μια ιστοσελίδα που λέγεται Geoengineering Watch.  Το δεύτερο ρεύμα είναι αριθμητικά πολύ δυνατό και αντιπροσωπεύεται, ας πούμε, από ανθρώπους όπως ο Harold Saive, οι οποίοι θεωρούν τις κλιματικές αλλαγές ως απάτη και αντιτίθενται σθεναρά στους οικολόγους. Στην πραγματικότητα περιφρονούν τους οικολόγους.  Το τρίτο ρεύμα, το ρεύμα του Michael Murphy, προσπαθεί να κρατάει τις ισορροπίες ανάμεσα σ’αυτές τις δύο προαναφερθείς τάσεις. Υπάρχει επίσης κάτι σαν τέταρτο ρεύμα, το ρεύμα Skyguards τις Ισπανίδας Josefina Fraile, το οποίο απλώς αρνείται να συζητάει το κλίμα.

Η σημερινή Παγκόσμια Πορεία υποστηρίζεται πρωταρχικά  από το εξισορροπιστικό ρεύμα στο οποίο συμμετέχει ο Michael Murphy. Παρ΄όλο που η προσοχή μας εστιάζεται σήμερα στους Πράσινους της Κύπρου, στην πραγματικότητα οι Κύπριοι Πράσινοι  έχουν τώρα κάποιες επιφυλάξεις σε σχέση με την σημερινή εξέλιξη του Michael Murphy, ειδικά που τώρα προβάλλει την Rosa Koire,  μια δυνατή προσωπικότητα για την οποία θα πούμε λίγα λόγια αργότερα.

————–

Σήμερα 23 Απριλίου είναι η ημέρα της Παγκόσμιας Πορείας ενάντια  στη Γεωμηχανική/Κλιματική χειραγώγηση. Συμμετέχουμε μαζί με ακτιβιστές στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο Καναδά, στη Γερμανία, στην Ιρλανδία, στο Ισραήλ, στην Ιταλία, στη Γαλλία, στην Ισπανία, στην Ελβετία για να δείξουμε την αντιθεσή μας στο πλανητικό πρόγραμμα μυστικών αεροψεκασμών που δηλητριάζει την ατμόσφαιρα, το έδαφος, τις θάλασσες, μαζί με κάθε μορφή ζωής που υπάρχει στη γη.

Οι ακτιβιστές στις περισσότερες χώρες μας παροτύνουν να «κοιτάζουμε τον ουρανό». Mετά από δεκατέσσερα χρόνια που ασχολιόμαστε με τους μυστικούς αεροψεκασμούς, ως επί το πλείστον σε συνεργασία με τον κύριο Κατσαρό όπως και  με μια μικρή παρέα ακτιβιστών, έχω καταλήξει  στο συμπέρασμα ότι δεν έχει νόημα πιά να κοιτάμε τον ουρανό. Χρειάζεται μια διαφορετική προσέγγιση. Δεν είναι λογικό απλώς να τραβάμε φωτογραφίες από αεροπλάνα που ψεκάζουν.   Όταν μιλάμε στην πολιτεία ή στα μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αυτές οι ενδείξεις είναι άχρηστες.

Τι λέει η πολιτεία;  “Υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας, Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας.  2012

  1. Καμία πτήση ψεχασμού με χημικές ουσίες δεν εκτελείται πάνω από ελληνικό έδαφος εκτός ελάχιστων που αφορούν ψεκασμούς σε περιορισμένες καλλιεργήσημες εκτάσεις από πολύ χαμηλό ύψος, οι οποίες δεν έχουν αρχίσει ακόμη για το έτος 2012.
  2. Τα λευκά ίχνη που παρατηρούνται και ενδεχόμενα προκαλούν ανησυχία αποτελούνται από νερό υπό τη μορφή σταγονιδίων ή μικροσκοπικών παγοκρυστάλλων και οφείλονται στη συμπύκνωση των υδρατμών που περιέχονται στα καυσαέρια των πολιτικών αεροσκαφών που κινούνται σε αεροδιαδρόμους ανώθεν της χώρας μας.
  3. Η συμπύκνωση των υδρατμών των καυσαερίων αποτελεί φυσικό φαινόμενο και οφείλεται στη χαμηλή θερμοκρασία του αέρα στα μεγάλα ύψη που κινούνται τα αεροπλάνα αυτά. Το ίδιο φαινόμενο μπορεί να παρατηρηθεί και στις εξατμίσεις  των αυτοκινήτων τις πολύ ψυχρές ημέρες. Ο χρόνος κατά τον οποίο είναι ορατά τα ίχνη συμπύκνωσης μεταβάλλεται ανάλογα με τις συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας στο ύψος πτήσης.
  4. Οι πτήσεις των αεροσκαφών αυτών εγκρίνονται και ελέγχονται ανά πάσα στιγμή από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της χώρας μας ενώ η Πολεμική Αεροπορία εξασφαλίζει ότι δεν εισέρχεται άλλο ίχνος στον ελληνικό εναέριο χώρo για άλλη δραστηριότητα.

Αυτό το μήνυμα είναι ρουτινιάρικο. Κάτι σαν φόρμουλα που εκδίδεται παντού στο κόσμο που οι πολίτες απαιτούν εξηγήσεις για αυτά  που βλέπουν στον ουρανό.

Μερικές φορές βέβαια σημειώνονται  διαφωτιστικά λάθη. Στις 29 Φεβρουαρίου ένας Νεοζηλανδός ερευνητής, ο Malcolm Scott, έλαβε εσωτερικό μνημόνιο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Νέο Ζηλανδίας  με κατάλογο ημερομηνιών επιχειρήσεων αεροψεκασμών το οποίο είχει συνταχθεί  στο πλαίσιο μιας επίσημης απάντησης στις ερωτήσεις που είχε υποβάλλει στο υπουργείο ο κύριος Scott. Μέσα στο μνημόνιο γίνονται εκτιμήσεις των σχετικών κινδύνων που συνεπάγονται στη δημοσίευση πληροφοριών για τους ψεκασμούς όπως και αναφόρες που δείχνουν  ότι το να κρατιούνται οι επιχειρήσεις ατμοσφαιρικής χειραγώησης μακριά από τη συνείδηση του κοινού, θεωρείται από τη κυβέρνηση σημαντική προτεραιότητα.  Όταν αποκαλύφθηκε το λάθος, δηλ. ότι είχαν στείλει στον κ. Scott εσωτερικό μνημόνιο, το υπουργείο στις 11 Μαρτίου απαίτησε από τον κύριο Scott να το καταστρέψει.

Επειδή οι ψεκασμοί αποτελούν περιβαλλοντολογικό θέμα, είναι φυσιολογικό, οι πολίτες όταν αρχίζουν να προβληματίζονται για το τι είναι και τι σκοπό εξυπηρετούν, να απευθύνονται στις οικολογικές οργανώσεις, κυριώς η Greenpeace, η οποία είναι η πιο γνωστή οικολογική οργάνωση. Γρήγορα απογοητεύονται όμως επειδή έχει αποδειχθεί ότι οι οικολόγοι ενδιαφέρονται λιγότερο από το μέσο πολίτη για τους αεροψεκασμούς.  Ενδιαφέρονται για τις κλιματικές αλλαγές, όχι για τους μυστικούς αεροψεκασμούς. Όσον αφορά την κοινοβουλευτική πολιτική, από όλα τα πράσινα κόμματα του κόσμου, μόνο οι Πράσινοι της Κύπρου έχουν κινητοποιηθεί γύρω από το θέμα.

Αυτό μας δίνει αφορμή να προβάλλουμε το πρώτο μας βίντεο.

Βέβαια η αρχική ενημέρωση των Πρασίνων της Κύπρου για τους ψεκασμούς είχε γίνει από τον κύριο Κατσαρό.

Μια άλλη προσέγγιση στο θέμα, πιο αποτελεσματικό κατά τη γνώμη μου είναι η προσέγγιση που εστιάζεται στις προτάσεις που ακούγονται από τους λεγόμενους γεωμηχανικούς, οι οποίοι δεν αναγνωρίζουν ότι τα πλανητικά πρόγραμματα αεροψεκασμών είναι ήδη σε εφαρμογή αλλά που επιχειρούν να μας πείσουν ότι θα έπρεπε να είναι. Ο David Keith είναι από τους πιο γνωστούς απ’αυτούς τους επιχειρηματίες – πρόκειται πιο πολύ για επιχειρηματία απ’ό τι για επιστήμονα – και θ’ακούσουμε τώρα για να δούμε τι θέλει να μας πει.

Υπάρχουν κάποιες περίεργες επικαλύψεις ανάμεσα στη θεματολογία των ακτιβιστών ενάντια στους αεροψεκασμούς και η θεματολογία των περισσότερα καθώς πρέπει οργανώσεων. Πριν από δέκα, ή δεκαπέντε χρόνια, που ήμουν ενεργός στο πιο αναγνωρισμένο οικολογικό χώρο, είχαμε κάνει αίτηση να γίνουμε αντιπροσωπεία στην Ελλάδα των Φίλων της Γης. Τελικά δεν προχώρησε η αίτηση επειδή μας ζήτησαν να κάνουμε το αδύνατο, να ξεκινήσουμε καμπάνια για να πείσουμε τον κόσμο ότι τα αεροπορικά εισητήρια είναι  υπερβολικά φτηνά.

Πώς να  πείσουμε τον κόσμο να ζητήσει πιο ακριβά αεροπορικά εισητήρια;

Εκείνη την εποχή η κάμπάνια ενάντια στα αεροπορικά ταξίδια ήταν  στο αποκορύφωμά της.

Ο  Tony Juniper, τότε πρόεδρος των Φίλων της Γης είπε: H αεροπορία είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή διοξειδίου του άνθρακα, της μεγαλύτερης αιτίας για τη μεταβολή του κλίματος».

Να το δόυμε και στα αγγλικά:   “Aviation is a rogue sector and its environmental impact is out of control. Climate change is the most urgent challenge facing humanity and yet aviation policy is doing the opposite of what is needed.” —Tony Juniper, Director of Friends of the Earth England, Wales and Northern Ireland and Vice-Chair of Friends of the Earth International. http://deoxy.org/meme/AviationSmog

Ας κάνουμε τη σύγκριση των αναλύσεων των Tony Juniper και David Keith.


Άλλη μια εν δυνάμει επικάλυψη εντοπίζεται σε σχέση με τη χρήση άνθρακα για  την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι Οικολογοι Πράσινοι της Ελλαδας, όπως και οι Πράσινοι άλλων ευρωπαϊκών κρατών, είναι κάθετα αντίθετοι.

Είναι πιθανό όμως να υιοθετήσουν τα επιχειρήματα του καθηγητή Herndon ενάντια στη χρήση άνθρακα ως πηγής ενέργειας;  Ότι τα αεροπλάνα μας ψεκάζουν με τέφρα άνθρακα; Δεν νομίζω.

(από 2:15 μέχρι 5:44)

Bέβαια και ο κύριος Κατσαρός προτιμάει να μην υιοθετήσει αυτή την επιχειρηματολογία του κυρίου Herndon αλλά δεν την αγνοεί, όπως οι Έλληνες Οικολόγοι Πράσινοι, η οποίοι παρ’όλα αυτά δίνουν  απόλυτη προτεραιότητα στην απεξάρτηση  από το λιγνίτη. Ο κύριος Κατσαρός θεωρεί  συζητήσιμα τα συμπεράσματα του καθηγητή Herndon.

Ο σκηνοθέτης Μichael Murphy έχει γυρίσει δύο ταινίες στο θέμα των αεροψεκασμών, Τι στο καλό ψεκάζουν;  η οποία υπάρχει και με ελληνικούς υπότιτλους. Και Γιατί στο καλό ψεκάζουν, που δυστυχώς δεν έχει ελληνικούς υπότιτλους.

Αναμένεται ότι η τρίτη του ταινία  Αn unconventional grey θα βγεί το καλοκαίρι και θα έχει την ευρωπαϊκή πρεμιέρα στο Παρίσι.

Ας δούμε το τρεϊλερ αυτής της τρίτης ταινίας.

Σ’αυτή την τρέϊλερ έιδαμε τη Rosa Koire,  η οποία έχει γράψει βιβλίο που ονομάζεται «Πίσω από την Πράσινη Μάσκα». Παρ΄όλο που με τέτοιο τίτλο θα μπορούσες άνετα να συμπεραίνες ότι ανήκει στο ρεύμα του Harold Saive, στην πραγματικότητα διαφέρει από τους άλλους δεξιούς σκεπτικίστες. Κατ΄αρχήν υποστηρίζει τους Δημοκρατικούς, όχι τους Ρεπουμπλικάνους. Επίσης παρ’όλο που μιλάει επικριτικά για τον ΟΗΕ με τρόπο που θυμίζει τη θεματολογία των Αμερικάνων εξτρεμιστών, η ανάλυση της επίσης προσεγγίζει το προβληματισμό των σημερινών ακτιβιστών έναντια στη Διατλαντική Εταιρική σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP). Νομίζω ότι αξίζει μια δεύτερη ματιά.

(Για να βγει η ταινία, ο Michael Murphy χρειάζεται χρηματική ενίσχυση.)

——————

Σήμερα, λοιπόν, είναι 23 Απριλίο ημέρα της Παγκόσμιας Πορείας ενάντια  στη Κλιματική χειραγώγηση.  Δεν κάναμε διαδήλωση στο Σύνταγμα όχι μόνο επειδή ο κόσμος έχει κουραστεί από διαδηλώσεις αλλά επειδή ο κόσμος αυτή τη στιγμή απειλείται από εξελίξεις ακόμα χειρότερες από την κλιματική χειραγώγηση, από εμπορικές συμφωνίες που διαπραγματεύονται μυστικά σε κλειστούς κύκλους που – αν περάσουν  θα υποβαθμίσουν όλη την πολιτική στο επίπεδο που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή εμείς οι ακτιβιστές ενάντια στους ψεκασμούς, εντελώς στο περιθώριο, χωρίς δυνατότητα αντίδρασης. Στο σκοτάδι.

Βέβαια υπάρχουν σπίθες ελπίδας.  Την περασμένη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε αυτή η συγκέντρωση στην Κύπρο, με συμμετοχή από αγροτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις. Κάτι που δεν έχουμε εξασφαλίσει στην Ελλάδα.

kinima_zwis