Η συνεισφορά του Michael Murphy

https://www.aeginaportal.gr/eidiseis/programmatismenesekdiloseis/31032-programmafestivalkinimatografouaiginas-2021.html  (Τετάρτη 25 Αυγούστου)

Οι αεροψεκασμοί chemtrails δεν είναι πια στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.  Ο χαρακτηρισμός “ψεκασμένος” όμως, αν όχι ακριβώς επίκαιρος, σίγουρα συνηθίζεται, ειδικά για να δυσφημίζονται οι συμπολίτες που απορρίπτουν – ή έστω έχουν επιφυλάξεις για – τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, τα lockdowns – και όλα τα σχετικά. Στην πραγματικότητα “ψεκασμένος/η” είναι αυτός/ή που αμφισβητεί έναν όλο και μεγαλήτερο κατάλογο θεμάτων για τα οποία τον τελικό (αποκλειστικό;) λόγο έχουν οι τηλεοράσεις. Tι σημαίνει όμως να είναι κανείς “ψεκασμένος”;

Οι δύο ταινίες του αμερικανού σκηνοθέτη Michael Murphy είναι ίσως η καλύτερη απάντηση σε αυτή την ελληνική ερώτηση. Η πρώτη του ταινία “Τι στο καλό ψεκάζουν” (What in the World are they Spraying?) (2010) είχε το πλεονέκτημα της καινοτομίας κι έτσι διαθέτει ελληνικούς υπότιτλους από εθελοντική εργασία. Αυτή είναι η ταινία που θα προβληθεί στις 25 Αυγούστου (ό,τι και να πεί το πρόγραμμα του 14ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Αίγινας). Η δεύτερη του ταινία “Γιατί στο καλό ψεκάζουν” (Why in the World are they Spraying)  δεν έχει ελληνικούς υπότιτλους επειδή ορισμένοι μεταφραστές ζητάνε πληρωμή.

Ο Michael Murphy πέθανε πρόωρα (https://chemtrailsnorthnz.wordpress.com/2020/07/27/award-winning-documentary-maker-activist-michael-j-murphy-passed-away-in-sleep/) στις 22 Ιουλίου 2020. Αρκετά έχουν γραφτεί για την αιτία θανάτου του αλλά παραμένουν εικασίες. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι οι αδυναμίες του ήταν εκμεταλλεύσιμες και επίσης ότι η ρήξη του με τον ακτιβιστή Dane Wigington (τον βλέπουμε στις ταινίες) δεν τον βοήθησε.

Αν είναι αποδεκτό να μιλήσω προσωπικά, είχα συναντήσει τον Michael Murphy δύο φορές – πρωτη φορά στη Γάνδη, Βέλγιο, το 2010 στο συμπόσιο της ομάδας Belfort που παρουσιάζεται στο “Τι στο καλό ψεκάζουν”, τη δεύτερη φορά στις Βρυξέλλες το 2012 στο κτήριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μετά από την τότε συγκέντρωση είχα προσθέσει κάποιες παρατηρήσεις (https://www.youtube.com/watch?v=bB03sUaVCP8) με τις οποίες συμφώνησε και ο Michael Murphy.

Η τρίτη ταινία του Murphy “An Unconventional Shade of Grey” (https://www.youtube.com/watch?v=ljaJIQ2siyY) κόντευε να ολοκληρωθεί όταν πέθανε. Ο αμερικανός ακτιβιστής Peter Kirby έχει αναλάβει να την τελειώσει με crowd funding.

(Η ταινία “Τι στο καλό ψεκάζουν” κρατάει μια ώρα και τριάντα επτά λεπτά, όχι δύο ώρες).

Γ. Χωλ