Οι φωτιές στην Αυστραλία

Γ. Χωλ

Η Ελληνική εφημερίδα της Αυστραλίας “Νέος Κόσμος” δημοσίευσε στις 16 Ιανουαρίου ένα άρθρο με τίτλο “‘Πόσο μακριά είναι η Αυστραλία;​ Οι φονικές πυρκαγιές που βιώνουμε στην Αυστραλία «τρομάζουν» και την Ελλάδα”​.  To άρθρο το έχει γράψει ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος. Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο: “Οι πυρκαγιές στην Αυστραλία, που προκαλούνται επίσης και από την κλιματική αλλαγή και επιταχύνουν την εξέλιξή της, έχουν κάψει πάνω από 48 εκατομμύρια στρέμματα, έκταση έξι φορές μεγαλύτερη από τις πυρκαγιές του Αμαζονίου. Τα στοιχεία της επιστημονικής κοινότητας αποκαλύπτουν ότι σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ζώα, πολλά από αυτά ενδημικά είδη, έχουν θανατωθεί και δυστυχώς, πολλές ανθρώπινες ζωές έχουν προστεθεί σε αυτόν τον τραγικό απολογισμό”.

“Tραγική αντίθεση”, συνεχίζει, “αποτελεί το γεγονός ότι η Αυστραλία έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για το αδύναμο αποτέλεσμα της πρόσφατης Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα. Η Αυστραλία είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική χώρα άνθρακα και φυσικού αερίου μαζί με τις Η.Π.Α. και τη Βραζιλία, ενώ η νέα της κυβέρνηση ανακοίνωσε νέες επενδύσεις σε ανθρακωρυχεία…. Αυτό είναι το μεγαλύτερο μας πρόβλημα στη μάχη για το Κλίμα: περισσεύουν οι δηλώσεις, όμως, δεν αλλάζουν οι συμπεριφορές”. O κ. Φάμελλος συμπεραίνει: “Tα ορυκτά καύσιμα «απειλούν» και το περιβάλλον και την ειρήνη, τα πιο σημαντικά αγαθά της ζωής”.

Διανοούμενοι της Αυστραλίας που αντιτίθενται στην κλιματική πολιτική της αυστραλιανής κυβέρνησης είναι ακόμα πιο καυστικοί στις επικρίσεις τους.  Ο διάσημος αυστραλός συγγραφέας Richard Flanagan γράφει: “Όσο  κι αν μοιάζει απίστευτο, η αντίδραση των ηγετών της Αυστραλίας στην πρωτοφανή αυτή εθνική κρίση δεν ήταν να υπερασπιστούν τη χώρα τους, αλλά να υπερασπιστούν τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, τον μεγαλύτερο δωρητή και στα δύο μεγάλα κόμματα. Ο πρωθυπουργός Scott Morrison  προσπάθησε να παρουσιάσει τις πυρκαγιές σαν μια κοινή καταστροφή, σαν κάτι συνηθισμένο. Τώρα, η κυβέρνησή του έχει πάρει μια ανησυχητική αυταρχική στροφή, καταστέλλοντας τις δραστηριότητες σε συνδικάτα, πολιτικές οργανώσεις και δημοσιογράφους. Σύμφωνα με ένα νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στην Τασμανία και αναμένεται να επεκταθεί σε ολόκληρη την Αυστραλία, οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές αντιμετωπίζουν έως και 21 χρόνια φυλάκισης εάν διαδηλώσουν.”

Η δημόσια συζήτηση στην Αυστραλία για τις φωτιές έχει συγκροτηθεί γύρω από δύο πόλους. Εκτός από εκείνους που στοχοποιούν την κλιματική αλλαγή υπάρχουν και αρκετοί που κατηγορούν τον εμπρησμό, την ιδιωτικοποίηση και τον σφετερισμό του νερού από μεγάλες ξένες εταιρίες, καθώς και τις περικοπές στην πυροσβεστική υπηρεσία.  Ουσιαστικά διεξάγεται πολιτική διαμάχη γύρω από το ρόλο του εμπρησμού. Ο Damien Cave, δημοσιογράφος των New York Times, γράφει “ο μεγαλύτερος όμιλος ΜΜΕ της Αυστραλίας, ο News Corp του Μέρντοχ, συνέβαλε στη διάδοση παραπλανητικών πληροφοριών. Ανεξάρτητη μελέτη διαπίστωσε ότι πλήθος bots και trolls του Διαδικτύου προβάλλουν υπέρμετρα τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι εμπρησμοί στη βιβλική καταστροφή.” Ο Αυστραλός ακτιβιστής Max Igan ισχυρίζεται ότι “αυτό που συμβαίνει είναι ότι σκόπιμα αποξήραν τη χώρα…. Χίλια πεντακόσια χιλιόμετρα από το μεγαλύτερο ποτάμιο σύστημα της χώρας είναι άδεια, και δεν οφείλεται στην ξηρασία. Οφείλεται στην αλόγιστη εκμετάλλευση των πλημμύρικών πεδιάδων. Όπου υπήρχαν πλημμυρικές πεδιάδες έκοψαν όλα τα δένδρα, τις επιπέδωσαν, και δημιούργησαν ένα μεγάλο ανάχωμα για να σταματήσουν το νερό να μπάινει στο ποταμό. Και το αποκαλούν “συγκομιδή”. Αυτό συμβαίνει με τη λεκάνη Murray-Darling. Κατασκευάζονται ιδιωτικά φράγματα για μεγάλες γεωργικές επιχειρήσεις.

O Max Igan – και όχι μόνο αυτός αλλά και αμερικάνοι δημοσιογράφοι – έχουν επισημάνει άλλο ένα γεγονός: οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια αλλά και στην Αυστραλία μοιάζουν να ταιριάζουν και στις δύο περιπτώσεις με τη διαδρομή ενός προσχεδιασμένου σιδηροδρόμου υψηλής ταχύτητας. Στην Αυστραλπια πρόκειται για την ανατολική ακτή από το Μπρίσμπεν μέχρι και τη Μελβούρνη.

Ο Max Igan δεν διστάζει να θίξει και τη γεωμηχανική που σχετίζεται με αεροψεκασμούς, τα λεγόμενα chemtrails, τα οποία θεωρούνται κατασκεύασμα συνωμοσιολόγων.  “Αυτές οι πυρκαγιές δεν είναι σαν τις πυρκαγιές που έχουν δει σε άλλα μέρη. Πολλές φορές είναι δύσκολο αν όχι αδύνατο, να σβηστούν. Επίσης οι φλόγες μπορούν να φθάσουν σε ύψος εκατόν πενήντα μέτρων. Βρήκαμε αναλύοντας δείγματα εδάφους και νερού ότι τα  ενεργά συστατικά στους αεροψεκασμούς  είναι θειικό άλας, αλουμίνιο, οξείδιο του αλουμινίου, τιτανικό βάριο, στρόντιο 90 και άλλα συστατικά. Το βάριο, το στρόντιο και το αλουμίνιο όμως είναι κοινά σε όλους τους αεροψεκασμούς.”

Ο Αμερικάνος επιστήμονας Marvin Herndon έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το υλικό που περιέχεται στους αεροψεκασμούς κατασκευάζεται από τέφρα άνθρακα, δηλαδή από τα απόβλητα των εργοστάσιων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από κάρβουνο. Αν ισχύει αυτή η εκτίμηση, αυτό θα μπορούσε να είναι το πιο δυνατό στοιχείο στην επιχειρηματολογία εκείνων που θέλουν να καταργήσουν τη χρήση ορυκτών καυσίμων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Γιατί δεν αξιοποιείται; Γιατί το ζήτημα ούτε καν εξετάζεται;

Για εκείνους που βρίσκονται στην άλλη πλευρά του ζητήματος της κλιματικής αλλαγής, η ψύχραιμη εξέταση των ευρημάτων του Δρ. Χέρνντον θα μπορούσε να συμβάλει στην αποκατάσταση της φήμης της επιστήμης στα μάτια εκείνων που αποδοκιμάζουν την πολιτικοποίησή της στη συζήτηση για το κλίμα και έχουν απελπιστεί για την ακεραιότητα της επιστήμης. Θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει να  μπει ένα φρένο σε αυτούς που επιδιώκουν να επωφεληθούν από τη διαμάχη για το κλίμα για να προωθήσουν ψευδείς και καταστρεπτικές λύσεις.

Στη συνάντηση κορυφής του Παρισιού για το κλίμα το 2015 στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της κοινωνίας των πολιτών προβλήθηκε ένα βίντεο για την έρευνα του καθηγητή Herndon, με προσέλευση περιορισμένου κοινού. Αξίζει περισσότερης προσοχής.

Έδω θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Marvin Herndon: http://nuclearplanet.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *