Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ

(Γεωμηχανική ή χειραγώηση του κλίματος;)

slide_1

Η γεωμηχανική αφορά συγκεκριμένα στην επέμβαση στις κλιματολογικές συνθήκες με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Η πιο πρόσφατη, τα τελευταία είκοσι χρόνια, έκδοση της γεωμηχανικής, ασχολείται με την ανάπτυξη τεχνικών που θα μειώσουν τις επιπτώσεις στο κλίμα της Γης, από την αύξηση των θερμοκηπιακών αερίων. Στα πλαίσια της γεωμηχανικής προωθούνται διάφορα σχέδια, όπως παραδείγματος χάριν το γνωστό σχέδιο των αεροψεκασμών με σωματίδια αλουμινίου και βαρίου, που εμφανίζεται στους ουρανούς ως ύποπτες ουρές αεροψεκασμών, πιο γνωστά ως chemtrails. Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα “The Guardian”, η CIA και η NASA έχουν ήδη χρηματοδοτήσει σχετική έρευνα και το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ οργανώνει τακτικά σχετικά σεμινάρια.

slide_2

Ίσως ήταν αναπόφευκτό, η πορεία μας ν’αρχίσει ανάποδα, δηλαδή όχι από την ουσία αλλά από το φαινόμενο, από το θέαμα, από σημάδια στον ουρανό. Η δράση της άλλης πλευράς, της πλευράς του αντιπάλου, φυσικά είχε εγκαινιαστεί όχι με δηλώσεις ή ανακοινώσεις αλλά με την παρουσίαση ανεξήγητων και ανομολόγητων αλλαγών στο ουράνιο τοπίο που είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε ως φυσιολογικό, ως normal. Συνεπώς, πως να μην αντιδρούμε και εμείς αντανακλαστικά, με παροτρύνσεις του τύπου να «κοιτάξουμε τον ουρανό»;

Την εποχή που καταγράφθηκαν οι πρώτες μου παρατηρήσεις, το Δεκέμβριο του 2002, αυτό που μ’απασχόλησε ήταν το κάτα πόσο θα μπορούσαν να θεωρούνται «φυσιολογικές» οι εκπομπές αεροπλάνων που έβλεπα να εξαπλώνονται πάνω από το κεφάλι μου. Επιχείρησα να λύνω τις απορίες μου μέσα σε διάλογο με αμερικανούς ακτιβιστές στο φόρουμ “Chemtrails Central”. Εκεί άκουσα για πρώτη φορά για τον έλληνα επιστήμονα Νίκο Κατσαρό, τον οποίο ένας από τους αμερικανούς μόλις είχε δει στην τηλεόραση να μιλάει για τους ψεκασμούς. Σύντομα γνώρισα προσωπικά τον κύριο Κατσαρό.

slide_3

Η γνωριμία μου με την πρώην βουλευτή των Οικολόγων Εναλλακτικών της Ελλάδας Τασία Ανδρεαδάκη μου έδωσε τη δυνατότητα να τραβήξω την προσοχή της εφημερίδας Έθνος της Κυριακής στην παράξενη εμφάνηση του ουρανού. Το επακόλουθο δημοσίευμα στο Έθνος της Κυρακής ώθησε τον τότε Δημοτικό Σύμβουλο και αργότερα αντιδήμαρχο της Αίγινας Νεκτάριο Κουκούλη να παρουσιάσει στο τότε και νυν Δήμαρχο Αίγινας Δημήτριο Μούρτζη μια εισήγηση που έπεισε τον Δήμο της Αίγινας να υποβάλλει μήνυση «κατά παντός υπευθύνου για το εν λόγω φαινόμενο». 

slide_4 slide_5

Σε συνέχεια στις 16 Ιουλίου 2003 πραγματοποιήθηκε στην Αίγινα η πρώτη δημόσια εκδήλωση στην Ευρώπη ενάντια στους μυστικούς αεροψεκασμούς.

slide_6

Ύστερα από την ίδρυση της ιστοσελίδας Enouranois, στα χρόνια που ακολούθησαν, προσπαθήσαμε να εξασφαλίσουμε ακροατήριο συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις για την κλιματική αλλαγή.  Διαπιστώσαμε όμως ότι μας έβαλαν στο περιθώριο μόλις επιχειρήσαμε να μιλήσουμε για την εμφάνιση του ουρανού.

Εδώ μας βλέπετε με τα πανώ μας «Οι Ψεκασμοί από Αεροσκάφη δεν είναι Απάντηση στην Κλιματική Αλλαγή», στην Ημέρα Δράσης κατά της Κλιματικής Αλλαγήςστην Πλατεία Συντάγματος, στην Αθήνα, το Δεκέμβριο 2007, χαμένους στο πλήθος σε μαζική διαδήλωση, ουσιαστικά μιλώντας στον εαυτό μας.

slide_7

Με δεδομένα όλα αυτά, όταν το 2009 γνωρίσαμε την Ομάδα ETC πήραμε θάρρος. Ήταν η εποχή του σκανδάλου Climategate που προηγήθηκε της Συνάντησης Κορυφής της Κοπεγχάγης για το Κλίμα, συμβάλλοντας στην αποτυχία της. Η Ομάδα ETC ήταν αντίπαλοι της γεωμηχανικής – δηλαδή της χειραγώγησης του κλίματος – και προφανώς ο κόσμος δεν τους αγνοούσε τόσο επιδεικτικά όσο αγνοούσε εμάς. Λίγο αργότερα, το 2010, η Ομάδα ΕTC κατάφερε στη Ναγκόγια της Ιαπωνίας, στη συνάντηση του ΟΗΕ για την βιοποικιλότητα, να εξασφαλίσουν ένα μορατόριου για τις περισσότερες μορφές γεωμηχανικής.

slide_8

Επικεφαλής της ομάδας ETC είναι ο Καναδός Pat Mooney. Θα παραθέσω κάποια αποσπάσματα από συνέντευξη που του πήραμε εκεινή την εποχή. Πριν το κάνουμε θα κοιτάξουμε κάποιο υλικό που ήταν η αφορμή για τη συζήτηση μας. Ξεκινάμε με αποσπάσματα από ταινία δημοσίων σχέσεων της Ε.Ε. για το σχέδιο της επέκτασης του Εμπορίου Ρύπων στις εκπομπές των αερομεταφορών. Έπειτα θα δούμε μια ταινία του BBC για την επίδραση των αεροπορικών εκπομπών στη θερμοκρασία του πλανήτη.


Άυτες οι δηλώσεις του Pat Mooney που είδαμε φυσικά υπονομεύουν και το δικό του κύρος σαν επιστήμονα, πράγμα που δεν δείχνει να τον στενοχωρεί ιδιαίτερα όμως επειδή θεωρεί τόσο αναγκαία την προσέγγιση της Ομάδας ETC λόγω της σοβαρότητας της απειλής από τη γεωμηχανική.  Ποιές είναι οι συνέπειές της; Καταστρέφεται το όζον. Διαταράσσεται ο υδρολογικός κύκλος. Δηλητηριάζονται και αποστειρώνονται τα εδάφη και τα νερά. Τα δάση και τα είδη της πανίδας πεθαίνουν. Αφήνουμε κατά μέρος τις ίνες που έχουν βρεθεί στα όμβρια ύδατα, μετά τον ψεκασμό, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, και έχουν αναλυθεί από τον Clifford Carnicom, όπου διαπιστώθηκε ότι συνδέονται με τη νόσο Morgellons.

Ο Pat Mooney θέλει το μορατόριουμ της Ναγκόγια να κάνει τις κυβερνήσεις ν’αναγνωρίσουν τη γεωμηχανική ως πρόβλημα. Όσο θεμιτή και να είναι αυτή η επιθυμία, αφήνει εντελώς έξω από την εξίσωση το γεγόνος ότι η γεωμηχανική δεν είναι υποθετικό θεωρητικό πρόβλημα αλλά μια καλά εδραιωμένη παγκόσμια πραγματικότητα.

To θετικό της προσέγγισης ETC, την οποία συμμερίζεται π.χ. και η Naomi Klein, είναι ότι μας απομακρύνει από τη στείρα διαμάχη contrails/chemtrails που υπαγορεύεται από την αυστήρα αστυνομευμένη επίσημη γραμμή σύμφωνα με την οποία όλα τα φαινόμενα που παρατηρούνται στον ουρανό είναι προϊόντα συμβατικών πτήσεων αεριοθουμένων αεροσκαφών. Συνεπώς η συζήτηση οδηγείται προς τη κατεύθυνση της κλιματικής χειραγώγησης, του ιστορικού της παρελθόντος και των μελλοντικών της προοπτικών. Ο κύριος Κατσαρός, ο οποίος συμμετέχει σε όλη την ακτιβιστική δράση στην Ελλάδα ενάντια στην κλιματική χειραγώγηση, θεωρεί αποδεκτή την προσέγγιση ΕΤC επειδή, όπως λέει, αντιτάσσονται στη γεωμηχανική. Προσωπικά θεωρώ πιο σωστή τη στάση των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, οι οποίοι, επειδή ξέρουν ότι διεξάγονται χημικοί αεροψεκασμοί, δεν παύουν να αντιτίθενται σε μια καθησυχαστική κυβερνητική πολιτική η οποία, σε πείσμα όλων των ενδείξεων, συνεχίζει να παραπέμπει τη γεωμηχανική στο υποθετικό μέλλον.

Η στάση της κυπριακής κυβέρνησης, παρ’ολο που δέχεται το διάλογο που οι άλλες κυβερνήσεις αποφεύγουν και με αυτή την έννοια είναι σημαντικά πιο τολμηρή, στην ουσία δεν δείχνει να αποκλίνει πολύ, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, από το διεθνές πρότυπο. (Υ.Γ. Μετά από τις εξελίξεις στις 17 Φεβρουαρίου 2016 δεν αποκλείεται, αυτή η εκτίμηση να είναι ξεπερασμένη. Ας ελπίζουμε.) Βέβαια οι στρατηγικές υπεκφυγής είναι πολλές και όχι πάντα χωρίς εφευρητικότητα. Ίσως αξίζει να εξετάζουμε μια sui generis στρατηγική υπεκφυγής που εντόπισε ο γάλλος σκηνοθέτης Patrick Pasin κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που πήρε από τον πράσινο πολιτικό Daniel Cohn-Bendit.


Ποια είναι η σύγχυση; Είναι το μπέρδεμα της διαμάχης chemtrails/contrails με τη διαμάχη των σκεπτικιστών με τους ακτιβιστές για το κλίμα.

Ποιό είναι το κοινό στοιχείο αυτών των παραδειγμάτων διαστρέβλωσης ή ανειλικρίνειας; Προκαλούν διανοητική παράλυση, αποστροφή από όλο το θέμα τόσο των ψεκασμών όσο και της κλιματικής αλλαγής. Αν η διαχείρηση ηλιακής ακτινοβολίας ως μέτρου αντιστάθμισης της ανθρωπογενούς πλανητικής υπερθέρμανσης ήταν εφεύρημα των εργαστηρίων πυρηνικών όπλων, αν οι εκπομπές αεροσκαφών, οι οποίες κατηγωρούνται από την ευρωπαϊκή επιτροπή ως παράγοντες επιδείνωσης της πλανητικής υπερθέρμανσης, παρ’όλα αυτάπροτείνονται από τους γεωμηχανικούς ως μέτρο ψύξης του πλανήτη, αν ο Cohn Bendit δηλώνει απροθυμία να επέμβει σε επιστημονικές διαμάχες όταν πρόκειται για απαίτηση να τοποθετηθεί στο θέμα της ύπαρξης ή μη ύπαρξης των μυστικών αεροψεκασμών αλλά συγχρόνως δεν διστάζει ούτε ένα δευτερόλεπτο να επεμβαίνει σθεναρά στην επιστημονική διαμάχη για την κλιματική αλλαγή, στην πλευρά των μη-σκεπτικιστών, τότε το συμπέρασμα πρέπει να είναι ότι τουλάχιστον σε ό’τι αφορά αυτά τα ζητήματα ή επιστημονική ακεραιότητα έχει χαθεί.

slide11

Συνεχίζουμε λοιπόν την αφήγηση για την αντίσταση στη χειραγώγηση του κλίματος. Το 2010 διοργανώθηκε συμπόσιο από την ομάδα Belfort στη Γάνδη Βελγίου. Το συμπόσιο της Ομάδας Belfort αποτέλεσε τη πρώτη χειροπιαστή ένδειξη για την ύπαρξη διεθνούς κινήματος ενάντια στο πλανητικό φαινόμενο των ψεκασμών που κρατιόταν εντελώς έξω από την επίσημη πολιτική και τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης, παντού στον κόσμο.

Το επίκεντρο των διαβουλεύσεων στο συμπόσιο της Γάνδης ήταν η έκθεση Case Orange, η οποία εστίασε στα φυσικά χαρακτηριστικά των λεγομένων «φυσιολογικών» εκπομπών αεροσκαφών, επιχειρηματολογώντας υπέρ της ιδέας ενός εννοιολογικού διαχωρισμού από τους σκόπιμους ψεκασμούς που απασχόλησαν τους συμμετέχοντες. Το γεγονός ότι μια συστηματική και ολοκληρωτικη αποσιώπηση αυτής της διαφοροποίησης ήταν και παραμένει δυνατή, είναι ίσως για την πλειοψηφία του πληθυσμού απίστευτο.

slide12

Άλλο ένα χαρακτηριστικό της έκθεσης Case Orange ήταν το πώς πήρε τη μορφή έκκλησης. Έκανε έκκληση στης καθιερωμένες αρχές ν’αναλάβουν τις ευθύνες τους, προς τους πολίτες, προς τη δημόσια υγεία, προς όλες της ανώτερες μορφές ζωής. Στην επιδίωξη αυτού του στόχου η Ομάδα Belfort έστειλε την έκθεση στις πρεσβείες όλων των μεγαλύτερων κρατών, σε όλα τα σχετικά υπουργεία, σε όλα τα κεντρικά μέσα ενημέρωσης. Δεν πήραν απολύτως καμμία απάντηση από κάνεναν από αυτά.

slide_13

Την ίδια περίοδο ο βουλευτής των Οικολόγων Περιβαλλονιστών της Κύπρου Γιώργιος Περδίκης έκανε δύο σχετικές επισκέψεις στην Ελλάδα. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε το 2012, με αφορμή το συνέδριο των πρασίνων κομμάτων της Ευρώπης. Ο κύριος Περδίκης σημείωσε το γεγονός ότι τα στελέχη των Πρασίνων γενικά αμφισβητούν την αξιοπιστία των ακτιβιστών κατά της κλιματικής χειραγώγησης οι οποίοι μιλάνε για σκόπιμους αεροψεκασμούς σε πλανητικό επίπεδο. Ανέφερε ως ένδειξη για την ύπαρξη των μυστικων αεροψεκασμών το γεγονός που την ημέρα μιας γενικής απεργίας όταν σταμάτησαν όλες οι εμπορικές πτήσεις αεροσκαφών, τα ψεκαστικά αεροπλάνα συνέχισαν χωρίς διακοπή τη δραστηριότητά τους. Είπε επίσης ότι αυτή την ίδια εκτίμηση συμμερίζονται και πολλοί κύπριοι ελεγχτές εναέριας κυκλοφορίας και μέλη της εθνοφρουράς. Ακόμα και να μην πρόκειται για αδιάσειστη απόδειξη, ο κύριος Περδίκης πιστεύει ότι ο κάνονας που θα έπρεπε να ισχύει σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η αρχή της συνετούς πρόληψης. Δεν περιμένει να αποδειχθεί 100% ότι αυτά που λέγονται για τους αεροψεκασμούς είναι αλήθεια. Ας αποδείξει η πολιτεία ότι δεν είναι αλήθεια.

slide_14

Το 2014 στη δεύτερη επίσκεψή του ο κυρίος Περδίκης έκανε μια ομιλία, μαζί με τον τότε αντιδήμαρχο Αίγινας Νεκτάριο Κουκούλη, στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης.

slide_15

Επίσης είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τον κύριο Μούρτζη τον επανεκλεγμένο δήμαρχο ο οποίος το 2003 υπήρξε ο πρώτος πολιτικός της Ευρώπης που επιχείρησε να υποβάλλει μήνυση “κατά παντός υπευθύνου για την πραγματοποίηση πάνω από την Αίγινα επικίνδυνων αεροψεκασμών στα πλαίσια πειραμάτων που γίνονται για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου”.

slide_16

Μια σημαντική εξέλιξη είχε προηγουμένως σημειωθεί το 2013 όταν η Ισπανίδα πράσινη ακτιβίστρια Josefina Fraile, σε συνεργασία με τον πρώην ευροβουλευτή Giulietto Chiesa και την ευροβουλευτή της Λεττονίας Tatiana Zdanoka κατάφεραν να διοργανώσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μια διήμερη διάσκεψη με τίτλο «Πέρα από τις θεωρίες περί κλιματικής αλλαγής – Κοινωνία των πολιτών εναντίον γεωμηχανικής». Το στέλεχος των Πρασίνων Περιβαλλοντιστών και δημοτική σύμβουλος Linda Leblanc συμμετείχε στη διάσκεψη, παρουσιάζοντας την εκθεση «Στρατοσφαιρική Γεωμηχανική μέσω Αεροψεκασμών».

slide_17

Στη διάσκεψη προβλήθηκε η δεύτερη ταινία του Michael Murphy «Γιατί στο καλό ψεκάζουν», ένα έργο που δυστυχώς, σε αντίθεση με το πρώτο «Τι στο καλό ψεκαζουν» παραμένει μέχρι σήμερα χωρίς ελληνικούς υπότιτλους. Στο τέλος της διάσκεψης υποβλήθηκε στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ένα ψηφισμα, το οποίο ένα χρόνο αργότερα το 2014 πήρε απάντηση:

Αγαπητή κυρία Fraile Martin,

Θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι η Επιτροπή Αναφορών εξέτασε την αναφορά σας και αποφάσισε ότι θα θέματα που θίγετε είναι αποδεκτά σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο μέτρο που το θέμα εμπίπτει στη σφαίρα των δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η επιτροπή ξεκίνησε την εξέταση της αναφοράς σας και αποφάσισε να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διεξάγει προκαταρτική έρευνα των διαφόρων πτυχών του προβλήματος. Η επιτροπή θα συνεχίσει την εξέταση της αναφοράς σας το συντομότερο μόλις λάβει τις απαραίτητες πληροφορίες.

Θα σας κρατάμε ενήμερους για κάθε περαιτέρω δράση σχετικά με την αναφορά σας σε εύθετο χρόνο.                                                                

Με εκτίμηση,
Ερμήνια Ματσόνι, Πρόεδρος, Επιτροπή επί των Αναφορών
                                                   

Η επιτροπή δεν δείχνει σημαντική διάθεση να προχωρήσει πέρα από αυτό το σημείο. Η απάντηση όμως έχει κάποια αξία ως βοήθημα στην υπονόμευση των θέσεων εκείνων που μας δυσφημούν ως προωθητών συνομωσιολογικών εικασιών.

Η πιο αξισημείωτη εξέλιξη της τελευταίας διετίας σε ότι αφορά στη δική μας θεματολογία είναι χωρίς αμφιβολία η έρευνα του καθηγητή Herndon που τον οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το κύριο ύλικό συστατικό των μυστικών αεροψεκασμών είναι η τέφρα άνθρακα. Η ομάδα Enouranois διοργάνωσε ημερίδα στην Αθήνα που εξέτασε την υπόθεση του καθηγητή Herndon.

slide_18

Η βιντεοσκοπημένη συζήτηση παρουσιάστηκε σε θεματικό εργαστήριο στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της κοινωνίας των πολιτών στη Διάσκεψη για το Κλίμα COP21 στο Παρίσι.

Παρουσιάσαμε στο Hellenic American Democratic Association στην Αθήνα τα συμπερασματά μας από το Παρίσι.

slide_19

Το ουσιαστικό είναι ότι προφανώς ένα κύμα απογοήτευσης έχει ξεσπάσει μετά από το COP21 στο κίνημα των ακτιβιστών για το κλίμα. Η Ναόμι Κλάιν δηλώνει ότι «Μόνο οι πολυεθνικές εταιρείες ακούγονται στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα» «Γνωρίζαμε ότι η Διάσκεψη θα χρηματοδοτούταν περισσότερο από κάθε άλλη φορά από τις  πολυεθνικές. (Η Διάσκεψη) είναι θύμα της λιτότητας Θα έπρεπε τουλάχιστον να υπάρξει ένας διάλογος όσον αφορά τις λύσεις που προτείνουν οι πολυεθνικές και τις λύσεις που προτείνουν τα λαϊκά κινήματα, αλλά μόνον η μία πλευρά έλαβε ένα μεγάφωνο ενώ η άλλη πλευρά απομακρύνεται ή περιορίζεται».

Η δυσαρέσκεια εκφράστηκε επίσης μέσα στη βάση του συνασπισμού CoalitionClimat21. O γερμανός ακτιβιστής Tadzio Mueller δήλωσε, «Ο τι κι’αν είναι η θέση σου για την τελική συμφωνία, είτε τη θεωρείς ιστορικό βήμα προς τα εμπρός είτε τη θεωρείς καταθλιπτική προσπάθεια να αναβάλλουν την αποφαστική δράση η οποία καταδικάζει εκατομμύρια ανθρώπους στην πείνα και στην εξαθλίωση, αυτό που είπαμε από την αρχή, από την πρώτη μας συνάντηση στο Παρίσι τον Αύγουστο του 2014, συνεχίζει να ισχύει: η αληθινή δουλειά δεν έγινε στο Παρίσι. Η αληθινή δουλεια μόλις αρχίζει. Εξαρτάται από μας να εξασφαλίσουμε ότι θα πραγματοποιηθεί.»

Είναι πολύ εύκολο να βγάλει κανείς τέτοια καταπραϋντικά συμπεράσματα αλλά είναι επίσης γεγονός ότι το κλίμα άλλαξε μεσα στο κίνημα. Δεν βλέπουμε πια τη ρουτινιάρικη λογοκρισία των θέσεων της ομάδας Enouranois, ούτε στο CoalitionClimat21 ούτε στα κινήματα πολιτών όπως το ATTAC. Ποιές είναι αυτές οι θέσεις; Όπως γράψαμε στην πρόταση Enouranois στο CoalitionClimat21: “Η αληθινή δουλειά δεν χρειάζεται να εστιάζεται στην κλιματική αλλαγή. Υπάρχει και η δυνατότητα να προβάλλουμε εναλλακτική στρατηγική η οποία επικεντρώνεται στην αντίθεση στη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIPP). To ζητούμενο για τους ακτιβιστές ενάντια στην κλιματική χειραγώγηση είναι να μην μας μπερδέψουν με τους συμβατικούς σκεπτικιστές για την κλιματική αλλαγή. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν ανανγωρίζουν ως πραγματικότητα το πλανητικό πρόγραμμα αεροψεκασμών που διεξάγεται πάνω από τα κεφάλια μας. Η διαχειρηση ηλιακής ακτινοβολίας είναι η εφεύρεση των Freeman Dyson και Edward Teller, και οι δύο υπέρμαχοι των πυρηνικών όπλων, και οι δύο σκεπτιστές ως προς τις κλιματικές αλλαγές. Η χειραγώγηση του κλίματος είναι κάτι που έχει τις απαρχές της στην εποχή του Eisenhower, δεκαετίες πριν από την ψήφιση (μετά από την ήττα των ΗΠΑ στο Βιετνάμ) της συνθήκης ENMOD η οποία απαγόρευσε την χειραγώγηση του κλίματος για επιθετικούς σκοπούς κι έτσι προετοίμασε το έδαφος για την ίδρυση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) και την αποκάλυψη των «κλιματικών αλλαγών». Θα έπρεπε να το καταστήσουμε σαφές ότι αυτό που απορρίπτουμε δεν είναι η μία πλευρά της συμβατικής διαμάχης για το κλίμα. Απορρίπτουμε σαν σύνολο τη συζήτηση για το κλίμα, στη μορφή που τη βλέπουμε.

slide_20

Αυτό που επιτρέπει την υστερόβουλη εκμετάλλευση του προβληματισμού των ακτιβιστών για το κλίμα είναι η κεντρική θέση που έχει εκχωρηθεί στην κλιματική αλλαγή. Η πυρηνική ενέργεια δεν θα μπορούσε να προταθεί ως λύση στην χειραγώγηση του κλιματός. Προτείνεται όμως, με όλο και μεγαλύτερη επιτυχία, ως λύση στην κλιματική αλλαγή. Το σύνθημα “don’t nuke the climate” αποτελεί θλιβερή έκκληση απευθυνόμενη από το έδαφος της άλλης πλευράς, καταδικασμένη στην ίδια αποτυχία με τις εκκλήσεις της δεκαετίας του 80 ενάντια στα πυρηνικά όπλα. Η γενετική τροποποίηση δεν θα μπορούσε να προταθεί ως λύση στη χειραγώγηση του κλίματος. Προτείνεται όμως ως λύση στην κλιματική αλλαγή. Το εμπόριο ρύπων δεν θα μπορούσε να προταθεί ως λύση στη χειραγώγηση του κλίματος. Προτείνεται όμως ως λύση στην κλιματική αλλαγή. Η γεωμηχανική δεν θα μπορούσε να προταθεί ως λύση στη χειραγώγηση του κλίματος, αφού ΕΙΝΑΙ χειραγώγηση του κλίματος. Προτείνεται ως λύση στην κλιματική αλλαγή.

Στις 23 Απριλίου 2016 έχει προγραμματιστεί διεθνής πορεία ενάντια στους αεροψεκασμούς και τη γεωμηχανική. Είχαμε συμμετάσχει στο παρελθόν στις πορείες για το κλίμα αλλά η προτασή μας αυτή τη φορά θα πρεπει να είναι να τις μετατρέψουμε σε κινητοποιήσεις ενάντια στην χειραγώγηση του κλίματος και ίσως και ενάντια στην ΤΤIP.

slide_21

Έτσι θα υπάρχει η ελπίδα να απελευθερώσουμε το λαϊκο κίνημα από την παραλυτική και παραπλανητική ατζέντα των εμπόρων και πολεμοκάπηλων της κλιματικής αλλαγής, όχι ως σκεπτικιστές αλλά ως οικολόγοι.

slide_22

Η συγκέντρωση ενάντια στην ΤΤIP που πραγματοποιήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου στην Αίγινα αποτελεί καλή αρχή και εξαιρετική αφορμή για την εξάπλωση στην περιοχή μας και στην περιοχή σας του ήδη υπαρκτού δικτύου ζωνών ελεύθερων από την ΤΤIP.

slide_23

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα μπορέσουμε να εισάγουμε και τα δικά μας πιο ριζοσπαστικά αιτήματα για απαγορεύσεις στη χειραγώγηση του κλίματος.

slide_24

Στις 10 Φεβρουαρίου μαζί με τον Νίκο Κατσαρό είχαμε επισκεφθεί τα γραφεία της Λαϊκής Ενότητας στην Αθήνα και μιλήσαμε με τον πρόεδρο του κόμματος κ. Παναγίωτη Λαφαζάνη. Όπως σχεδόν όλοι οι πολιτικοί, και όχι μόνο οι πολιτικοί, ο κ. Λαφαζάνης αρνήθηκε να δεχθεί την ιδέα ότι θα μπορούσε να είναι σε εφαρμογή σε πλανητικό επίπεδο ένα πρόγραμμα μυστικών αεροψεκασμών. Δέχθηκε όμως να αναθέσει τουλάχιστον ένα στέλεχος του κομματός του για να συμμετάσχει στις διεργασίες της ομάδας Enouranois. Προχωράμε στη βάση του ότι θα τιμηθεί αυτή η προφορική δέσμευση.

Τέλος, ας μη ξεχάσουμε την προγραμματισμένη τρίτη ταινία του Mike Murphy «An unconventional shade of grey”.

Εκτος από την ανάγκη να μεταφραστούν οι υπότιτλοι της δεύτερης ταινίας «Γιατί στο καλό ψεκάζουν» θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να προωθήσουμε και την καινούργια, εφ’όσον θα έχει την ποιότητα που περιμένουμε.

Παρουσιάστηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2016 στο ξενοδοχείο ΑΞΙΟΘΕΑ στην Πάφο, Κύπρο)

ΕΞΕΛIΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

  1. http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/299818/oi-aeropsekasmoi-kai-ta-rantar-ton-vretanikon-vaseon
  2. http://www.sigmalive.com/news/local/309210/erevna-gia-tous-aeropsekasmous-apo-yp-georgias

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

slide_26 slide_25