Κάλεσμα της Saintes

Αυτό το κείμενο εγκρίθηκε από την Τρίτη Συνέλευση για τον Διεθνή Αφοπλισμό: Πυρηνικό, Βιολογικό και Χημικό, που έλαβε χώρα στην γαλλική πόλη Saintes από 9 μέχρι 11 Μαϊου 2008. Πρόκειται για μια πρόταση για αυτόνομη και συνταγματικά κατοχυρωμένη αποπυρηνικοποίηση της Ευρώπης. Με το κάλεσμα αυτό το Ευρωπαϊκό αντιπυρηνικό κίνημα επανασυνδέεται με τις μεγάλες κινητοποίησεις της δεκαετίας του 80, οι οποίες ουσιαστικά και χωρίς σοβαρή δικαιολογία εγκαταλείφθηκαν μετά από την υπογραφή από τον Ρέηγκαν και τον Γκορμπατσώφ της Συνθήκης INF για τους πυραύλους μέσου βεληνεκούς, τον Δεκέμβρη του 1987.

Αν θέλετε να υπογράψετε και εσείς, στείλτε e-mail στο : contact@acdn.net 

ΚΑΛΕΣΜΑ

ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
ΧΩΡΙΣ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ Η ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ

(Κάλεσμα της Saintes)
www.acdn.net 

1. Η Ευρώπη αποτελείται από λαούς εγκατεστημένους στην ίδια ήπειρο, που ανήκουν σε κράτη και έθνη με ποικίλες γλώσσες και πολιτισμούς, και που άλλοτε ενώθηκαν και άλλοτε πάλεψαν μεταξύ τους, και που αντλούν από αυτήν την μακρά κοινή ιστορία τη βούληση να γίνουν μια ενιαία πολιτιστική και πολιτική οντότητα, εδραιωμένη σε αξίες και προσδοκίες ικανές να εναρμονίσουν τις διαφορές και να προφυλάξουν την ειρήνη.

2. Η Ευρώπη, οριζόμενη κατ’ αυτόν τον τρόπο από τη συνείδηση και τη βούληση των λαών και των ατόμων που τη 
συγκροτούν να μοιραστούν μια κοινή μοίρα, πρέπει να εξαγάγει τα μαθήματα από το δικό της παρελθόν με όσα συνταρακτικά αλλά και τραγικά εμπεριέχει, ώστε να οραματιστεί και να οικοδομήσει ένα μέλλον αντάξιο των αξιών και των προσδοκιών της.

3. Κατά τη διάρκεια της μακράς ιστορικής διαδικασίας συγκρότησής της, η Ευρώπη έχει συνεισφέρει σημαντικά στις τέχνες, τις επιστήμες, τις τεχνικές, τη σκέψη και την ανθρώπινη δημιουργία, αλλά γνώρισε επίσης πολυάριθμους πολέμους, αποίκισε εν μέρει τον υπόλοιπο κόσμο, προκάλεσε δύο παγκόσμιους πολέμους, υπέστη και εξήγαγε δικτατορίες, έφτασε στον παροξυσμό της βίας με την επινόηση των στρατοπέδων συγκέντρωσης και τους ολοκληρωτισμούς γενοκτονίας.

4. Στο τέλος αυτής της διαδικασίας, ο σεβασμός προς το ανθρώπινο πρόσωπο αναδείχτηκε ως η πρώτη εκ των αξιών της Ευρώπης· από αυτήν απορρέουν πολλές πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές, νομικές, ηθικές και πολιτιστικές συνέπειες.

5. Το δικαίωμα των λαών στην αυτοδιάθεση είναι άλλη μια από τις αξίες αυτές.

6. Η δημοκρατία, δηλ. η διακυβέρνηση του λαού από τον λαό και για τον λαό, είναι ταυτόχρονα ένα ιδανικό και ένα μέσο να συμφιλιωθούν αντικρουόμενες επιδιώξεις. Γι’ αυτό η υπεράσπιση της δημοκρατίας είναι αναπόσπαστο στοιχείο της Ευρώπης του χθες, του σήμερα και του αύριο. 

7. Οι Ευρωπαίοι πολίτες θεωρούν πλέον το σεβασμό των ατόμων και την εμβάθυνση της δημοκρατίας ως τους καλύτερους εγγυητές μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης, τόσο στην ευρωπαϊκή όσο στην παγκόσμια κλίμακα. 

8. Οι υπάρχοντες θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαρτίζουν ένα πλαίσιο χρήσιμο για την ανοικοδόμηση μιας Ευρώπης της ειρήνης και της συμφιλίωσης, αλλά πρέπει να καταστούν περισσότερο δημοκρατικοί μέσω διαδικασιών που να είναι κι αυτές δημοκρατικές. Έτσι οι κυβερνήσεις πρέπει να συμβουλεύονται τους λαούς για σημαντικά θέματα που αφορούν το δικό τους μέλλον, το μέλλον της Ευρώπης και – μέχρι ένα βαθμό - το μέλλον του κόσμου.

9. Ανάμεσα στα μείζονα αυτά ζητήματα που απαιτούν απάντηση μέσω δημοψηφίσματος, είναι κι αυτό ενός Ευρωπαϊκού συντάγματος προσδιορίζοντας την Ευρώπη προς οικοδόμηση και τη θέση αυτής στον κόσμο.

10. Συμπεριλαμβάνονται επίσης σ' αυτά, τα μέσα διαφύλαξης της ειρήνης και διασφάλισης της συλλογικής ασφάλειας.

11. Τα πρότυπα παραγωγής, κατανάλωσης, συναλλαγών, οι σχέσεις με τη φύση και η προστασία του περιβάλλοντος συμπεριλαμβάνονται επίσης σ' αυτά τα ζητήματα, ως επιλογές πολιτισμού.

12. Για τους διάφορους αυτούς λόγους, η πυρηνική ενέργεια, με τη διπλή της ιδιότητα (στρατιωτική και πολιτική) έπρεπε και θα πρέπει να αποτελέσει το αντικείμενο συλλογικών αποφάσεων και δημοκρατικών διαβουλεύσεων. Οι λαοί της Ευρώπης 
πρέπει να αδράξουν αυτό το ζήτημα.

Σ’ αυτή την προοπτική, εμείς, πολίτες της Ευρώπης και του κόσμου, συμμεριζόμαστε και καλούμε τους συμπολίτες μας από όλες τις χώρες της Ευρώπης να τις μοιραστούν, τις ακόλουθες απαιτήσεις: 

1. Από τον Ατλαντικό ως τα Ουράλια, κανένας πυρηνικός εξοπλισμός δεν πρέπει πια να παραμείνει ή να τοποθετηθεί στην Ευρώπη. 

2. Κανένα πυρηνικό όπλο δεν πρέπει να απειλήσει την Ευρώπη ούτε τον υπόλοιπο κόσμο

3. Η Ευρώπη οφείλει να εγκαινιάσει και να υποστηρίξει την διαδικασία κατάργησης των πυρηνικών όπλων ανά τον κόσμο σύμφωνα με το άρθρο 6 της συνθήκης Μη-Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων.. 

4. Το Συμβούλιο για τον Αφοπλισμό, με έδρα τη Γενεύη, πρέπει να πετύχει αυτό το αποτέλεσμα με κάθε μέσο.

5. Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΔΥΑΕ) που εδρεύει στη Βιέννη πρέπει να παύσει να προπαγανδίζει την πυρηνική ενέργεια και να αφιερωθεί αποκλειστικά στον έλεγχο των πυρηνικών εγκαταστάσεων, πολιτικών και στρατιωτικών, να αποτρέψει την υπεξαίρεση των διασπάσιμων υλών και την κατασκευή καινούργιων όπλων και να βοηθήσει στην εξάρθρωση των υπαρχόντων πυρηνικών όπλων και σταθμών.

6. Η Οργάνωση της Συνθήκης Πλήρους Απαγόρευσης των Πυρηνικών Δοκιμών, με έδρα τη Βιέννη, πρέπει να λάβει επιχειρησιακή ισχύ.

7. Πρέπει να χυθεί άπλετο φως στις πραγματικές αιτίες και επιπτώσεις πυρηνικών καταστροφών όπως εκείνες του Τσέλιαμπινσκ και του Τσερνομπίλ. 

8. Πρέπει να καταργηθεί η συμφωνία ανάμεσα στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, η οποία επιβάλλει στην τελευταία την παραπληροφόρηση και το ψέμα σε σχέση με την πυρηνική ενέργεια.

9. Πρέπει να καταργηθεί η συνθήκη EURATOM και να μην χτιστεί πλέον κανένας άλλος πυρηνικός σταθμός. 

10. Η Ευρώπη πρέπει να γίνει μια πλήρως αποπυρηνικοποιημένη ζώνη, ώστε να συμβάλει στην πλήρη αποπυρηνικοποίηση του πλανήτη, χωρίς να περιμένει παρόμοια δράση από τα άλλα κράτη και ηπείρους.

Καλούμε τους πολίτες, τα ΜΚΟ, τα κράτη και τους λαούς της Ευρώπης να ενωθούν και να δράσουν για να πραγματοποιήσουν αυτούς τους στόχους το συντομότερο δυνατό.

SAINTES 11 MAIOY 2008 


Αρχική σελίδα